Berättelse från Kap Verde

Reseberättelse från Kap Verde hösten 2008

 Solen har just gått upp över horisonten och luften har den där lite brända tonen som jag minns från andra resor i Afrika. Stranden är ännu fläckig av skuggor från gårdagens alla fotavtryck. Lite, lite kyligt är det ännu i vinden och vågbruset, men jag vet att jag snart kommer att vara behagligt varm. För här står Mia och väntar på oss med sin yogamatta och sitt härliga leende. Morgonyogan på stranden är resans absoluta höjdpunkt! Solen värmer mer och mer, vågorna brusar, vi sträcker ut och kryper ihop och andas i långa, avslappnande andetag. Efter några dagar här börjar jag känna mig riktigt stark och smidig. Den känslan har jag inte haft på länge. Passet avslutas med att vi ligger på rygg i sanden. Innan jag sluter ögonen ser jag hur enormt hög och blå himlen är. Detta är avslappning på riktigt!

 Nu följer ännu en höjdare – frukostbuffén! Vi har ätit mycket god mat här på Kap Verde, både på hotellet och på restaurangerna i byn Santa Maria. Men frågan är om inte frukosten ändå slår dem alla. Det är så underbart att komma in efter yogapasset och slå sig ner vid den härliga omeletten som den vackra kapverdiskan vid stekplattan med van hand lagar till enligt önskemål. Och efter det lite färsk papaya och melon. Och bröd. Och kaffe. Och papayajuice. Och det finns ju nygräddade pannkakor …

 Efter frukosten tar vi en långpromenad på stranden. Sanden är så perfekt och en bit bort från hotellet är vi nästan ensamma. En hög sanddyn reser sig i fjärran. Den ska vi upp på! På toppen vajar en gul flagga, som vid närmare betraktande visar sig vara en trasig T-shirt med Peugeot-tryck, trädd över en rostig järnstång. Någon har tydligen bestigit denna höjd före oss. Men vad gör det? Jag har uppnått andra mål – avslappning, balans, styrka, självreflektion. Och så har jag haft kul så in i Norden!

 Sara Jonasson

22 Sep 2008